Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Svartsurbær - Aronia melanocarpa
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Busk fra Nord-Amerika som blir ca 2 meter høy og 3 meter vid. Vokser i alle jordsmonn. Bærer mengder med sorte spiselige bær med solbærstørrelse. Bærene modner i september, men bør henge på busken en stund etter det for å gi søtere bær. Har en ok smak rå og svært god smak kokt. Fin som juice, syltetøy (høyt pektininnhold) og god i pai. Har en unik og rik smak. Kan tørkes til seinere bruk. Bestøves av insekter. Vokser godt i de fleste jordsmonn bortsett fra grunn kalkholdig jord. Tolererer luftforurensing og plantes med 2 meters avstand for maksimal avling. Eldre greiner bør tynnes ut med noen års mellomrom, dette for å unngå for tett vekst som senker produktiviteten. Bærene er noe utsatt for fugler, og rådyr og elg kan i sjeldne tilfeller beite av plantene. Ellers er ingen andre skadedyr, sopper eller sykdommer er vanlig.
Svartsurbær har et usedvanlig høyt antioksidantinnhold til bær å være, over dobbelt så høyt som blåbær ifølge analyser gjort ved Institutt for ernæringsforsking ved Universitetet i Oslo. Svarsurbær inneholder også vitaminer som katalyserer opptaket av vitamin C som bærene er så rike på. Bærene er også rike på mineraler som jern, molybden, bor, jod og kalsium. Grunnet sitt lave sukrose innhold og høye fruktose innhold så kan svartsurbær nyttes av diabetikere.
Urtekildens Planteleksikon om Svartsurbær
Formering av svartsurbær
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø : Lagrede frø bør bløtlegges over natten før de kuldestratifiseres. Spirer etter 1-3 måneder. 15°C er god spiretemperatur.
Deling : Deling av rotskudd seint på vinteren. Kan plantes direkte på sitt permanente voksested.
Avleggere : Luftavleggere
Stiklinger : Mykvedstiklinger eller grønnvedstiklinger tidlig på sommeren
Svartsurbær sorter
Aron: Svært store bær med høyt anti-oksidant innhold. Blir 2 meter høy. Ble odlet frem som en prydbusk (Dansk).Hugin: Svært store avlinger med små bær. Blir bare 1 meter høy (Canadisk).
Moskva: Svært hardfør, en H7 plante. Svært store avlinger med svært store bær som henger på lenge etter bladavfall. Kom til Norge via Botanisk hage i Moskva.
For sortene Nero og Viking se purpursurbær
Skadeinsekter og sykdommer på svartsurbær
Frukttrebladveps - Caliroa cerasi : Den voksne frukttrebladvepsen er glinsende svart og er ca. 5 mm lang. Den har svarte, snegleligende larver som blir 6-8 mm lange. De skjelleterer bladverket så bare nervene blir stående tilbake i gnaget. De finnes særlig på pære og kirsebær.
Frukttrebladveps betyr vanligvis lite som skadedyr på frukttrær, men 2. generasjonslarver kan forårsake tidlig bladavfall og mindre størrelse på fruktavlingen.